Ochtend vs. avondtraining

Het liefst doe ik mijn trainingen in de ochtend. Het is heerlijk om de wereld te zien ontwaken. Om je training al af te ronden, voordat de waan van de dag begint. Tijdens één van deze trainingen vroeg ik me af of deze ochtendtrainingen wel een goed effect hebben?

Welke tijd is beter om te trainen: ochtend of avond?

Het antwoord op deze vraag vinden we in 3 elementen die voor mij belangrijk zijn:

  • Hormoonspiegel
  • Van uitstel komt afstel
  • Cooldown

Hormoonspiegel

Adrenaline en cortisol zijn hormonen die je extra aanmaakt in stress situaties. In geval van gevaar maken deze hormonen je klaar om te vechten of vluchten.

Je hartslag verhoogt, de suikeropname in je spieren verbetert. Je lichaam geeft prioriteit aan je spieren in plaats van aan je maag- en darmstelsel. Na een nacht slapen is de hormoonspiegel anders dan na een lange dag werken. Het gehalte cortisol is ’s morgens het hoogst.

Wat betekent dit voor je prestatie?

Natuurlijk gezien ben je in de ochtend klaar om te presteren. Door de cortisol neem je suiker beter op in je spieren en is je hartslag verhoogt. Je spieren worden voorzien van brandstof en zuurstof. Ideaal voor je training.

Zorg wel dat je een licht verteerbaar ontbijt/snack eet. Na een nacht slapen is je energievoorraad op. Vul deze snel aan door bijvoorbeeld een banaan te eten.

Hoe heeft je prestatie invloed op je lichaam?

Fysieke inspanning heeft voordelen voor stress. In spannende situaties maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Deze zorgen ervoor dat je reageert op de stress situatie. Als je adrenaline- en cortisol gehaltes over een lange periode hoog zijn heeft dit gevolgen voor je gezondheid.

Slaapproblemen, overgewicht, darmklachten etc.

Een fysieke inspanning activeert de aanmaak van endorfine. Dit reguleert de aanmaak van cortisol. Een training na het werk helpt de stress van de dag te verwerken. Ontspannen via inspanning na een drukke dag.

Van uitstel komt afstel

Er zijn van die dagen dat je ’s morgens je bed niet wilt verlaten. Het regent, donker en koud. De avond ervoor te gezellig. Je besluit in de avond te trainen. Maar na een drukke dag werken liggen er huishoudelijke taakjes op je te wachten. Je bent blij als je nog even in de zetel zit. Geen training dan maar. Voor mij een herkenbaar scenario.

Train voordat de wereld ontwaakt en niemand stoort je!

Opkomende zon, fluitende vogels, frisse lucht. En dat allemaal al voordat je gaat werken. Ik vind het heerlijk om deze tijd voor mezelf te pakken. De rest van de dag maak ik me geen zorgen meer over mijn training. Die is al afgerond. Laat de rest van de dag nu maar komen!

Cooldown

Tijdens je training produceren je bijnieren adrenaline. Dit als reactie op jouw inspanning. Je hartslag en ademhaling versnellen. Je bent alert en geconcentreerd. Na een training is je lichaamstemperatuur hoger en de adrenaline houdt je wakker. Om snel in slaap te vallen is je lichaamstemperatuur het beste wat lager.

Het duurt 1,5uur om je lichaam tot rust te laten komen.

Pak na een avondtraining voldoende rust voordat je echt in bed duikt. Doe je training vroeg op de avond. Neem rustig een douche. Vul je energie- en vochtvoorraad aan door een goede maaltijd of een gezonde snack. Zorg dat je goed stretched om spieren te ontspannen.

Moe en voldaan stap je in bed voor een goede nachtrust.

Voor normale mensen zoals ik is er geen verschil tussen een ochtend en avondtraining. Belangrijk is dat we voldoende bewegen. Voor mij past dit het best in de ochtend, maar ik stel me voor dat dit niet voor iedereen geldt.

Wat wel van belang is dat je lichaam tijd neemt om echt rustig te worden na een inspanning. Train dus niet te laat op de avond. Het beïnvloedt je slaap en daarmee het herstel van je inspanning.

De volgende dag wil je toch opnieuw trainen, toch?

Tips voor avondtrainers

  • Stretch na je training
  • Vermijd cafeïne houdende dranken. Let dus op de ingrediënten van je hersteldrankje.
  • Neem een warme douch of een warm bad na je training. Hierdoor koelt je lichaam sneller af.
  • Geen zware maaltijd na je training
  • Ga niet te laat sporten. Denk aan de 1,5 uur rust voordat je slaapt.

Wat zijn jouw ervaringen met trainingen in de ochtend of avond?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.