6 dingen die je fiets sneller maken

Een schone fiets is een snelle fiets. Dat gezegde gebruikt de wielerwereld al jaren. In de praktijk is dat niet altijd gemakkelijk. Zeker niet voor amateurs zoals ik. Je komt thuis na een ritje. Zet de fiets weg. Pakt iets te eten. Neemt een douche. Die fiets is een zorg voor morgen. Een houding die vraagt om problemen aan je fiets. Volg deze 6 onderhoudstips voor een snelle fiets!

Voor/Na iedere rit

Voordat je de fiets opstapt pomp je de banden op. Te zachte banden verhogen de rolweerstand van de band. Op de hobbelige Belgische wegen beschadig je ook nog eens je velg.

Maar hoe hard pomp je de band op? Dat lees je hier.

Nadat je de banden lucht gaf, check dan of je remmen goed werken. Het is mij al eens overkomen dat mijn beide remmen nog openstonden. Ik was deze vergeten te sluiten na de schoonmaakbeurt de vorige rit. Knap vervelend als je hier pas achterkomt bij de eerste kruising…

Wekelijks

Maak je fiets schoon. Vuil kruipt overal tussen. Dit zorgt voor meer slijtage van je fiets. Maak je fiets wekelijks goed schoon.

  • Ontvet de ketting, tandwielen en het kader
  • Geef je kader en stuur een goede wasbeurt
  • Reinig de ketting en casette. Een tandenborstel of met een speciale kettingreiniger: aan jou de keuze.
  • Droog je kader, casette, tandwielen en ketting. Dit voorkomt roest.
  • Vet de ketting, tandwielen en cassette opnieuw in.

Maandelijks

Wie nog ouderwets schakelt stelt best maandelijks zijn versnelling bij. De draden rekken langzaam uit. De ketting ratelt langs de shifter. Er gebeurd niets wanneer je schakelt. Teken dat je de versnelling moet bijstellen.

Kan je dit zelf niet? Passeer even bij je lokale fietsenmaker.

Jaarlijks

Je fiets heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Laat je fietsenmaker bekijken of alle onderdelen nog functioneren. Je spaken op spanning zetten. Lagers vervangen. Ik doe dit in december of januari. Mijn fiets ziet dat weinig actie. Tijd om hem even weg te brengen. Zodra de eerste zon schijnt spring ik op een frisse fiets.

Twee-jaarlijks

Draaiende onderdelen van de fiets zijn onderhevig aan slijtage. Derailleur, tandwielen, ketting, lagers. Hoe meer kilometers je vreet, hoe sneller de slijtage. Het is verstandig om je lokale fietswinkel te vragen deze te vervangen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.