3 lessen die je een snellere loper maken

Eerder schreef ik over mijn loopwedstrijd in Lier en de rommelige voorbereiding in aanloop naar de start. Dit weekend was het weer zover! Ik liep wederom de 10km in Lier. Gelukkig was mijn voorbereiding beter. De omstandigheden waren ook gunstiger. Warmere temperaturen en lichte regen. Maar dat was niet wat ik onthield van de race. Ik leerde 3 dingen die me sneller maakten. 3 dingen die jou ook sneller maken.

  1. Gevoel
  2. Techniek
  3. Voeding

Gevoel

De temperaturen waren nog steeds niet warm. In de vochtige omstandigheden warmde ik goed op. Na een paar rondjes opwarmen wilde ik voorkomen dat ik de laatste minuten voor de start zou afkoelen. Ik warmde op tot het laatste moment. Daardoor had ik te weinig tijd om me door de mensen naar voren te dringen vóórdat het startschot viel. Ik zat in het eerste gedeelte gevangen tussen de langzamere lopers.

Mijn eerste reactie riep me op in te halen.

Ik besloot om rustig te blijven. Eenmaal op de dijk kreeg ik meer ruimte. Op een hoger tempo baande ik me een weg langs deelnemers. Het gevoel was goed. Ik rende voor mijn gevoel snel. Mijn ademhaling onder controle. De benen fris. Lopend van groepje naar groepje had ik geen tijd om mijn hartslag te checken. Niet nodig ook.

Mijn gevoel gaf me vertrouwen dat die ook wel goed zou zitten.

In vorige races was mijn aandacht teveel gericht op hartslag en tempo. Dit keer liet ik mijn gevoel het tempo bepalen. Het zorgde voor ontspanning in mijn hoofd en een focus op de race zelf. Ik leerde te luisteren naar mijn lichaam.

Techniek

Tijdens mijn carrière als hockeyer beweerde ik altijd dat ik alleen kon lopen als er een bal in het spel was. De laatste maanden bewijs ik mezelf het tegenovergestelde. In het verleden was ik gericht op afstand. Mijn gedachte op het ‘saaie’ van lopen.

Hoe lang duurt het tot ik weer thuis zou zijn.

Nu richt ik mijn gedachte op mijn techniek en vorm. Dit geeft me tijdens langere trainingen en races houvast. Het ligt binnen mijn controle. Ik ben de baas over mijn beweging. De juiste beweging zorgt voor snelheid. Die focus helpt me sneller te racen. De tijd gaat sneller, de kilometers schieten onder me door.

Voeding

Sinds ik stopte met hockey zoek ik naar een manier om mijn vet te verbranden. Zelfs tijdens mijn 8 maanden voorbereiding naar Ironman Mont Tremblant kwam ik er maar niet vanaf. En ik heb in die maanden echt wel gezond gegeten. Tine maakte iedere dag lunches en maaltijden. Gezond, voedzaam en lekker.

Het had weinig effect op mijn vetpercentage.

Ook had ik na een maaltijd last van energiepiek en -dip. Ik kwam via bekende atleten op plant-based eten. Dat wilde ik een kans geven. Samen met mijn vriendin Tine, die tevens diëtiste is, zijn we overgeschakeld. De aanpassing heeft kort geduurd.

Ik merkte al snel de voordelen.

Ik herstel sneller van inspanningen. Mijn lichaamssamenstelling is licht verandert. Belangrijker: mijn energie is evenwichtig over een hele dag. Ik wist al dat voeding een waanzinnige invloed heeft op ons lichaam. Nu is het effect echt duidelijk merkbaar!

Resultaat van deze 3 lessen is een nieuw persoonlijk record op de 5km en 10km. Deze records dateren van 15 december. Dit weekend verscherpte ik beiden records. Ik ben 34 seconden sneller op 5km (22:48). Met een verbetering van 1 minuut en 50 seconden liep ik 45:44 op 10km. Dit motiveert waanzinnig. Tot voor kort zei ik dat ik nóóit een loper ging zijn. Stapje per stapje lijk ik dan toch op de goede weg!

Welke van deze 3 lessen ga jij volgen tijdens je volgende race?

3 gedachtes over “3 lessen die je een snellere loper maken

  1. Gaaf David.Ben benieuwd naar je voedingstips. Ik herken me helemaal in je verhaal over focus op afstand i.p.v. op techniek.Zal ongetwijfeld een positiever gevoel geven.Die ga ik toepassen.Groeten Margriet van der Tas

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.